Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
Οικολογική Συνείδηση
Στο πλαίσιο της αφύπνισης της οικολογικής συνείδησης των παιδιών και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης τα Εκπαιδευτήρια Καλάνδρου αποφάσισαν την υλοποίηση ενός «project» με την καθοδήγηση εξειδικευμένου συνεργάτη Γεωπόνου με εξειδίκευση στη κομποστοποίηση, στο οποίο τα παιδιά εμπλέκονται ενεργά στις διαδικασίες της παραγωγής βιολογικών λαχανικών, της καλλιέργειας φυτών «δημιουργία μποστανιού», στην κομποστοποίηση στην ανακύκλωση και σε ό,τι σχετικό με το περιβάλλον.
Οι διαδικασίες που εμπλέκονται τα παιδιά τονώνει την οικολογική τους συνείδηση, αφού συμμετέχουν ενεργά σε μια σειρά από ευχάριστες δραστηριότητες-παιχνίδια που τα εκπαιδεύουν να σέβονται τη φύση και ό,τι αυτή απλόχερα τους χαρίζει.
i. Ανακύκλωση
Τα παιδιά ενημερώνονται για τη σημασία της ανακύκλωσης μέσα από εργασίες, δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν ενεργά. Πολτοποιούν τα ίδια μαζί με τη δασκάλα τους χαρτί και και το χρησιμοποιούν για να κάνουν διάφορες εργασίες- κατασκευές.
Μαθαίνουν για τον κύκλο ζωής των υλικών, τις επιπτώσεις από την απόρριψη κάθε υλικού στο τέλος χρήσης του και τις αξίες της επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης. Έτσι μαθαίνουν να σέβονται το περιβάλλον και τα προϊόντα που μας χαρίζει η φύση.
ii. Μποστάνι
Στο μποστάνι, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γίνουν οι ίδιοι παραγωγοί λαχανικών. Έχοντας όλα τα απαραίτητα εργαλεία, αναλαμβάνει η κάθε τάξη σε ένα κομμάτι γης, να φυτέψει, να ποτίσει και να ρίξει βιολογικό λίπασμα, που έχουν πάλι φτιάξει οι ίδιοι στον ειδικό κάδο κομποστοποίησης.
Ο χώρος που δουλεύουν τα παιδιά για την παραγωγή των δικών τους προιόντων είναι ειδικά σχεδιασμένος για το συγκεκριμένο «project» και είναι ξεχωριστός για τα παιδιά του δημοτικού και ξεχωριστός για τα παιδιά του παιδικού σταθμού και του νηπιαγωγείου. Μέσα από ευχάριστο παιχνίδι τα παιδιά υιοθετούν τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας, της κομποστοποίησης και της παραγωγής.
iii. Βιολογικά Προϊόντα
Στη συνέχεια τα παιδιά με τη συνεχή καθοδήγηση της υπεύθυνης δασκάλας έχουν την ευκαιρία να καρπωθούν το όμορφο αποτέλεσμα των προσπαθειών τους, να συλλέξουν οι ίδιοι, περήφανοι, τα λαχανικά που καλλιεργούσαν και να τα δώσουν στην κουζίνα, όπου εκεί θα παρασκευαστούν από τη μαγείρισσα και θα καταναλωθούν από τα ίδια τα παιδιά.
Θα αναλύσουν για άλλη μια φορά τη διατροφική αξία του κάθε λαχανικού, διαδικασία η οποία βιωματικά θέτει τις βάσεις για σωστές και υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
